Svečano otvoreno treće državno takmičenje Svjetske olimpijade robotike

Treće državno takmičenje Svjetske olimpijade u robotici
June 13, 2022
Juniorska reprezentacija počela pripreme za Evropsko prvenstvo
June 21, 2022

Svečano otvoreno treće državno takmičenje Svjetske olimpijade robotike

Treće državno takmičenje Svjetske olimpijade robotike WRO (World Robot Olimpiad), u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i mađarskog Univerziteta EDUTUS, svečano je otvoreno danas u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Na takmičenju osnovaca i srednjoškolaca, učestvuju 22 ekipe u tri starosne kategorije: elementarnoj, juniorskoj i seniorskoj.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović ocijenio je da su ovakvi događaji važni za Univerzitet i za društvo u cjelini jer nam ukazuju na promjene koje slijede na polju nauke i inovacija, a time i na put koji treba slijediti.  Kroz zabavu i zajednički rad, dodao je, pomažemo našim budućim studentima da razumiju i stiču vještine potrebne za tumačenje i rješavanje izazova novog doba.

„Ovo je dokazano najbolji put da se djeca i omladina zainteresuju za STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika), programiranje i robotiku. Duboko smo uvjereni da su ove oblasti velika šansa za privredni razvoj Crne Gore, jer nam nisu neophodni veliki i skupi industrijski sistemi da bi se takmičili i bili konkurentni. Potrebno je da unaprijedimo naš obrazovani sistem i kreiramo nove obrazovne profile. Kao što vidite, tu su prvi, a kažu i najvažniji koraci“, poručio je rektor Božović.